سینوزیت در کودکان
سینوزیت در کودکان
اگر گرفتگی بینی فرزندتان از بین نمیرود، ممکن است دچار عفونت سینوس یا سینوزیت که به معنای التهاب سینوسهاست باشد. اما سرماخوردگی تنها بیماریای نیست که میتواند زمینهساز ایجاد عفونتهای سینوسی باشد، بلکه و به ویژه كودكان مبتلا به آلرژی تنفسی احتمال ابتلا به عفونت سينوس را بدون اينكه اول بيمار شوند یا سرما بخورند دارند. سینوسها حفرههای پر از هوایی در بالا و زیر چشم و در هر دو طرف بینی هستند. پوشش دیوارهٔ سینوسها در حالت طبیعی نازک است اما وقتی متورم شود میتواند باعث مسدود شدن گذرگاههای بین سینوسها و بینی شود. همین پر شدن، گرفتگی و گیر افتادن مخاط در سینوسهاست که منجر به سینوزیت میشود.
انواع سینوزیت در کودکان
- سینوزیت حاد - سینوزیت تحت حاد - سینوزیت مزمن
در نوع حاد علائم سینوزیت با گذشت زمان از بین میروند ولی در نوع مزمن فرد دچار عفونتهای مکرر می شود و علایم آن بسیار اذیت کننده میباشد و حتماً باید بیمار تحت درمان قرار گیرید.
علائم سینوزیت در کودکان
سینوزیت میتواند در کودکان با سنین مختلف، علائم مختلفی ایجاد کند. بچه های کم سن و سال تر بیشتر علائمی مثل سرما خوردگی دارند که شامل آبریزش و گرفتگی بینی و تب ملایم می شود. درصورتی که فرزندتان 5 تا 7 روز بعد از آغاز حالتهای سرما خوردگی دچار تب شد، میتواند علامتی از سینوزیت یا یک عفونت دیگر( مانند برونشیت، سینه پهلو یا عفونت گوش) باشد، پس باید برای بررسی بیشتر وی را پیش پزشک ببرید. بسیاری از والدین سردردهای ناشی از سرما خوردگی را در فرزندان شان با عفونت سینوسی اشتباه می گیرند. ولی سینوس های موجود در پیشانی تا حدود 7 سالگی کودک ایجاد نمی شوند و پیش از 10 سالگی برای عفونی شدن آن قدرها کامل شکل نگرفته اند. بدین ترتیب خیلی وقت ها سردردهای کودکانی که سرما خورده اند به علت عفونت سینوسی نیستند.
در کودکان بزرگتر و نوجوانان، رایج ترین نشانه های سینوزیت، سرفه های خشک در طول روز است که تا 7 روز بعد از نشانه های سرما خوردگی، تب، گرفتگی بینی، دندان درد ، گوش درد یا حساس شدن صورت، ایجاد نمی شود. گاهی وقت ها نوجوانانی که سینوزیت دارند دچار دل درد، تهوع ، سردرد و درد در پشت چشم ها هم می شوند.
کودکان کم سنوسالتر اغلب علائم شبیه سرماخوردگی مثل گرفتگی یا آبریزش بینی و تب خفیف دارند. تب کردن کودک 7-5 روز پس از بروز علائم سرماخوردگی میتواند نشانهی سینوزیت یا عفونت دیگری (مانند برونشیت، سینه پهلو یا عفونت گوش) باشد. در این گونه موارد به پزشک خود مراجعه کنید. بسیاری از والدین سردرد سرماخوردگی در کودکان را با عفونت سینوس اشتباه میگیرند اما سینوسهای پیشانی تا سن 6 یا 7 سالگی شروع به تکامل نمیکنند و به حد کافی شکل نگرفتهاند؛ در نتیجه تا اوایل نوجوانی عفونی نمیشوند. بههمین دلیل سردرد کودکانی که سرماخوردگی دارند معمولاً از عفونت سینوس نیست. در کودکان بزرگتر شایعترین علائم سینوزیت عبارتند از سرفههایی که پس از هفت روز اول سرماخوردگی بهبود نمییابند، تب، افزایش آبریزش بینی، بدبویی دهان، درد دندان، درد گوش یا درد در صورت. گاهی کودکانی که سینوزیت دارند دچار ناراحتی معده، تهوع و استفراغ و درد در ناحیهی پشت چشم میشوند.
سرماخوردگی و آلرژی چطور به سینوزیت تبدیل میشود؟
سینوسها حفرههای پر از هوایی در بالا و زیر چشم و در هر دو طرف بینی هستند. وقتی سرماخوردگی یا آلرژی دارید، پوشش دیوارهٔ سینوسها که در حالت طبیعی نازک است متورم میشود و گاهی اوقات این ورمها باعث مسدود شدن گذرگاههای بین سینوسها و بینی میشود و از اینجاست که مشکل شروع میشود. سپس مخاط در سینوسها گیر میافتد و محیط گرم و مرطوب و تاریک، جایی مناسب و مطلوب برای تکثیر ویروسها و باکتریها خواهد بود.
پیشگیری از سینوزیت در کودکان
ازآنجا که سینوزیت در واقع یک عفونت ثانویه است که به طور معمول به دنبال سرما خوردگی ها یا آلرژی ها رخ می دهد، شما میتوانید با درمان اولیه این بیماری ها از مبتلا شدن به سینوزیت جلوگیری کنید. بطور مثال وقتی که فرزندتان سرماخوردگی دارد فضای خانه را مرطوب نگه دارید. رطوبت از التهاب و ضخامت دیواره سینوس جلوگیری می کند و ترشحات را رقیق نگه می دارد. همینطور مایعات فراوان به فرزندتان بدهید، نوشیدن مایعات زیاد هم همین اثر را دارد. درصورتی که مشکوک هستید که فرزندتان مبتلا به آلرژی است در خصوص روشهای گوناگون درمان دارویی و تغییرات محیطی که میتوانید برای فرزندتان انجام دهید با پزشک مشورت کنید.
ابتلای طولانی مدت به حساسیت و آلرژی زمینه مساعدی را جهت ابتلا به سینوزیت فراهم می کند و درمان آلرژی در پیشگیری از سینوزیت مفید است. خانه خود را پاک و عاری از مواد حساسیت زا نگه دارید. مثل دود سیگار، گرد و غبار و ذرات سوخته. چون این مواد باعث تحریک دیواره سینوس و انسداد مسیر آن به بینی میشوند که خود زمینه ساز التهاب سینوسها و سینوزیت است.
درمان سینوزیت کودکان
پزشکان ممکن است برای درمان سینوزیت باکتریایی، آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویز کنند. برخی پزشکان ممکن است برای کاهش علائم، داروهای ضداحتقان (دکونژستانتها) و آنتیهیستامینها را نیز تجویز کنند. سینوزیتهای ویروسی معمولاً بدون مداخلهی پزشکی درمان میشوند. مصرف استامینوفن، ایبوپروفن و یا کمپرس گرم میتواند در تسکین هر دردی مؤثر باشد. اگر فرزندتان سینوزیت حاد دارد، علائم باید ظرف روزهای ابتدایی بهبود یابد. پس از هفتهی نخست درمان حال عمومی فرزندتان بهتر خواهد شد؛ هرچند باید دورهی درمان با آنتیبیوتیک را که توسط پزشک تجویز شده است کامل کنید. در غیر این صورت عفونت ممکن است مجدداً بازگشت کند.
اسپری یا قطرهی بینی
برای مرطوب نگاه داشتن غشاهای مخاطی بینی و کمک به باز کردن سینوسها از قطره یا اسپری بینی استفاده کنید. این کار سبب بهبود جریان هوایی سینوسها و تخلیهی آنها شده و از شدت درد میکاهد. در مصرف قطرهی دکونژستانت بینی احتیاط کنید. این نوع قطرهها در دو روز اول مصرف میزان بافتهای متورم را کاهش میدهند ولی در صورتیکه بیش از سه روز استفاده شوند تورم را بیشتر میکنند.
دستگاه بخار یا رطوبتساز
برای مرطوب کردن هوا از بخور گرم یا سرد استفاده کنید.
سینوپلاستی با بالن سینوپلاستی
با بالن در کودکان روش درمانی کمتهاجمی است که در آن با استفاده از بالن کوچکی راه بینی را باز میکنند. این عمل را اغلب میتوان در مطب انجام داد. در این روش با وارد کردن بالن در مجرای بینی و باد کردن بالن، راه سینوسها باز میشود.
اگر درمان از بین میروند. در این فاصله، دز مناسب استامینوفن یا ایبوپروفن تجویزی و فقط با دستور پزشک میتواند به کاهش درد کمک کند اما هیچ داروی سرماخوردگی بدون نسخهای به کودک خود ندهید، چون آنها کمکی نمیکنند و ممکن است عوارض جانبی نامطلوبی داشته باشند. گذاشتن یک کمپرس گرم روی پل بینی و گونهها به کاهش درد کمک خواهد کرد. سرُم، اسپری یا قطرهٔ شستوشوی بینی ممکن است به کاهش گرفتگی بینی کمک کند و کمی احساس تسکین و راحتی به کودک بدهد. میتوانید این محلولها را از داروخانه خریداری کنید.عامل سینوزیت فرزندتان ویروس باشد، نیازی به دارو نخواهد داشت. ویروسها خودبهخود و بدون اگر پزشک فرزندتان به این نتیجه برسد که او به عفونت باکتریایی مبتلاست، آنتیبیوتیک تجویز خواهد کرد و اگر علائم تا پایان زمان مصرف داروها برطرف نشود یا اگر برای مدت کوتاهی بهبود یابند و دوباره عود کنند، پزشک ممکن است توصیه کند که آنتیبیوتیک دیگری را امتحان کنید.
اما در بعضی از بچهها عفونت سینوس میتواند به همان اندازهٔ عفونت گوش پایدار باشد و درمان آن هم به همان اندازه دشوار شود. اگر فرزندتان عفونتهای سینوسی پایدار داشته باشد، پزشک ممکن است عکسبرداری اشعهٔ ایکس را برای ارزیابی سینوسها درخواست کند. اگر فرزندتان از سینوزیت مزمن رنج میبرد، ممکن است به این دلیل باشد که او یک بیماری زمینهای دارد. یکی از این موارد شایع شامل آلرژی تشخیص دادهنشده و در نتیجه درماننشده است. این عارضه نوعی مشکل آناتومیک در بینی است که مانع از تخلیه میشود، مثل انحراف تیغهٔ بینی یا عفونت مزمن آدنوئیدها که بافت لنفاوی پشت بینی هستند و میتواند باعث ورود و پخش شدن باکتریها به سینوسها باشد.